Decani Capricorn

capricorn decan 1

Decanul întâi Capricorn

 • Influenţă: Saturn – Saturn
 • Idealuri inalte, manifestate in forma concreta.
primul decan capricorn

Imagini asociate cu primul decan Capricorn

Primul decan Capricorn la Ibn Ezra: Un om negru irascibil, trupul său este ca al unui porc mistreţ, cu mult păr, iaar dintii lui sunt ascuţiţi şi lungi asemeni unor grinzi, şi el are un ibici si el pescuieşte.

Primul decan Capricorn la Picatrix: Un om care ţine o ţeavă în mâna dreaptă şi o sapă în mâna stângă. Şi aceasta este o faţă de fericire, bucurie, şi de distribuire a sarcinilor şi lene, o stare de slăbiciune şi lucruri rele care nu încetează.

Primul decan Capricorn la Agrippa: O femeie şi un bărbat care transportă saci plini, iar semnificaţia acestora este de a merge mai departe şi de a se bucura, de câştiga şi de a piarde cu slăbiciune şi josnicie.

Constelaţie asociata cu primul decan Capricorn

Cygnus este lebăda care migrează de două ori pe an și plutește majestuos pe un lac. Acest decan dublu al Capricornului, guvernat de Saturn, poate excela în afaceri și politică cu viclenie economică și abilități diplomatice. Planificarea și organizarea pot duce la o mai mare eficiență și profit. Combinarea diferitelor interese poate necesita un comportament nemilos, dar rezultatele pot fi productive. Cuvântul cheie este ORGANIZARE.

Carte de Tarot asociată cu primul decan Capricorn: Doi de Pentagramă

Doi de pentagramă indică nevoia de a strecura cu agilitate printre dificultăţi pentru a rezolva o situaţie. Nimic nu se compară cu sentimentul de a fi grațios și eficient în același timp. Pe cartea de Doi de pentagramă vedem un tânăr dansând în timp ce jonglează cu preocupările sale lumești. Semnul infinitului se buclează în jurul celor două pentacule pentru a sugera că se poate ocupa de probleme nelimitate. În fundal vom vedea două nave plutind pe valuri cu ușurință – indică suișurile și coborâșurile din viață. Doi de pentagramă vă permite să știți că puteți jongla toate problemele pe care trebuie să le rezolvaţi. De fapt, vă veți bucura de emoție la fiecare obstacol. Dacă nu simțiţi acest nivel de încredere acum, această carte vă cere să credeţi în voi. Ai tot ce ai nevoie pentru a îndeplini fiecare obiectiv și mai mult. Îmbrățișează provocarea. Cele două pentagrame vă reamintesc să fiţi flexibili. Nu forța drumul şi nu căuta scurtături. Nu e momentul să fii rigid. Să știi că, uneori, un pas lateral, sau chiar un pas înapoi este cea mai sigură cale de urmat. Cele două pentagrame sunt şi un simbol al distracției, al râsului și vremurilor bune. Este cu siguranta un card de mare energie. Dacă vă simțiți obosit sau deprimat, acest card poate fi un semn de creştere a vitalităţii. Dacă vă simțiți deja energic, ar putea fi un avertisment împotriva suprastimulării.

Cuvinte cheie asociate cu primul decan Capricorn:

Flexibilitate, distracţie, bună dispoziţie, a ţine totul în echilibru, a te adapta cu rapiditate, a înainta cu uşurinţă.

Interpretare asociată cu primul decan Capricorn:

Decanul întâi din Capricorn are „Conducătorul” ca imagine centrală. În ceea ce îi privește pe aceşti nativi, nu există nici o întrebare cu privire la cine este seful. Ei sunt personalități autoritare, cu o preocupare destul de mare pentru conducere şi afirmarea puterii. Curajul lor arareori îi va dezamăgi atunci când pornesc în urmărirea unui scop. De asemenea, odată ce au  luat o decizie, mai ales când este vorba de un refuz este imposibil ca cineva să-i facă să se răzgândească. Chiar și cei care sunt mai puțin interesați de putere sau conducere trebuie să aibă grijă ca loialitatea față de o idee sau faţă de o situaţie pentru care se simt responsabili să nu se transforme în inflexibilitate sau chiar într-un refuz rigid de a se schimba. De obicei ei se mândresc cu faptul că au foarte multe cunoștințe despre domeniile lor speciale de interes, iar acest lucru este adesea justificat, deoarece tind să se focalizeze asupra unor domenii fixate de ei ceea ce le permite să îşi concentreze toate eforturile în acea zonă şi să obțină o înțelegere aprofundată a subiectului respectiv, care le oferă o bază solidă pentru opiniile lor. Prin urmare, ei au o antipatie puternică pentru declarațiile superficiale sau nefondate, și de multe ori au o antipatie chiar mai mare față de oamenii care le fac, în special cele din domeniul lor, pe care îi percep ca fraude. Ei nu se tem să se opună nedreptății și nu numai că îşi vor apăra propriile drepturi, ci și pe cei pe care îi percep ca fiind cei slabi. În tinerețe, astfel de atitudini îi pot cataloga ca rebeli, dar pe măsură ce se maturizează, tind să adopte o poziție mai conservatoare; acest lucru în primul rând pentru că au un respect profund pentru tradiție și sunt mai orientaţi spre a face îmbunătățiri într-o anumită situație decât spre a distruge ceva. În general, sunt pragmatici, vor susține o abordare rezonabilă care pare să  funcționeze și sunt reticenți în a respinge soluțiile testate în timp. Cu toate acestea, ei au o curiozitate intelectuală care tinde să-i țină la curent cu evoluțiile din societate, fie că acestea sunt politice sau culturale, și de asemenea, tind să rămână în contact cu toate progresele din domeniul lor. Cei născuți în această perioadă nu sunt foarte sentimentali sau ataşaţi de clişee, percep aceste lucruri ca fiind o slăbiciune și o dovadă de ignoranță.

Marea provocare pentru ei este să îşi recunoască greșelile atunci când le fac și să recunoască faptul că nu există nici un merit în a ține cu încăpăţânare la lucrurile sau ideile depăşite. Cel mai bun sfat este să-i lase pe alții să preia conducerea mai des.

capricorn decan 2

Decanul al II-lea Capricorn

 • Influenţe: Saturn – Venus
 • Simt de organizare si realizare.
al 2-lea decan capricorn

Imagini asociate cu al doilea decan Capricorn

Al II-lea decan Capricorn la Ibn Ezra: O negrsă acoperită cu o manta şi ea are un cal.

Al II-lea decan Capricorn la Picatrix: Un om având în faţa lui jumătate dintr-o maimuţă. Şi aceasta este o faţă care indică a căuta situaţii imposibile sau chestiuni fără rezolvare.

Al II-lea decan Capricorn la Agrippa: Două femei şi un bărbat privesc spre o pasăre care zboară în aer şi semnificaţia este necesitatea acelor lucruri care nu pot fi realizate, precum şi pentru căutarea după acelor lucruri care nu pot fi cunoscute.

Constelaţie asociata cu al doilea decan Capricorn:

Delphinus este delfinul inteligent cunoscut pentru salvarea lui Arion când a fost pierdut pe mare. Acest decanat al Capricornului aflat sub influenţa Taurului şi guvernat de Venus, poate fi la fel de inteligent și afectuos ca delfinii. Persistența și perseverența îi pot permite o să construiască o fundație solidă și să se ridice la o poziție înaltă. Considerația și preocuparea față de alții pot duce chiar la negarea propriilor obiective personale pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Cuvântul cheie este MARTIRIU.

Carte de Tarot asociata cu al doilea decan Capricorn: trei de Pentagramă

Această carte indică munca în echipă, planificarea și competența. Trei de Pentagramă este una dintre cărțile care se concentrează pe grup. Deoarece Pentagramele sunt fundamentate și practice, acestă carte reprezintă o echipă orientată spre rezultat – oameni care lucrează în cooperare pentru un scop comun. Există puține activităţi în muncă care pot fi realizate singur. Avem nevoie de ajutorul altora pentru a ne atinge obiectivele. Uneori, această carte este un semn că vei fi mai productiv dacă lucrezi cu alții. Nu trebuie să faci totul de unul singur. Trei de Pentagramă poate arăta, de asemenea, o nevoie de planificare și pregătire. Acum nu este momentul să te grăbeşti sau să începi un proiect cu doar o idee vagă despre ce este vorba. Trebuie să te gândești la toate, să verifici toate posibilitățile și să te asiguri că rezolvi detaliile. O altă caracteristică a acestei cărţi este competența – capacitatea de a face treaba. Un lucru destul de rar este în zilele noastre! Trei de Pentagramă vă spune că aveți abilitățile și cunoștințele de care aveți nevoie. Puteți atrage oameni capabili și de a crea un mediu de succes. Fii mândru de ceea ce faci.

Cuvinte cheie asociate cu al doilea decan Capricorn:

Muncă în echipă, planificare, competenţă, coordonare, cooperare, organizarea resurselor, îndeplinirea scpurilor.

Interpretarea celui de-al doilea decan Capricorn:

Al doilea decan din Capricorn are „Determinarea” ca imagine centrală. Mulți dintre cei marcaţi de acest decan care prezintă doar aptitudini modeste le pot face să conteze mult mai mult decât cei care sunt înzestraţi cu un anumit talent în acelaşi domeniu. Ei înțeleg pe deplin principiul că „geniul este un procent de inspirație și nouăzeci și nouă la sută transpirație”. Chiar și cei mai idealişti dintre cei născuți în această perioadă au o latură puternică practică care îi determină să construiască și să mențină sisteme care funcționează. Cei născuți în zodia Capricornului în acest decan pot fi atât de pragmatici încât le pasă mai mult de rezultat decât de mijloacele folosite pentru a ajunge acolo. Acest lucru poate provoca probleme etice pentru unii dintre ei, deoarece pot deveni vulnerabili la tentația de a folosi metode necinstite sau fără scrupule, în special atunci când se ocupă de bani sau putere. Cei mai idealişti îşi vor concentra energiile în serviciul unei organizații sau cauze mai mari, însă îşi vor valorifica potentialul atunci când își asumă un rol vizibil și provocator, mai degrabă decât un rol de devotament altruist în spatele scenei. Cu toate acestea, ambiția lor poate fi altruistă și pot fi orientaţi fi mai mult pentru organizația pentru care lucrează sau pentru persoanele cu care lucrează, decât pentru ei înșiși. Ei luptd în continuu să avanseze, asemeni caprei de munte care caută cele mai înalte și mai abrupte căi.

Cea mai mare provocare este de a-şi recunoaște limitările. Cel mai bun sfat este de a se relaxa ocazional şi de a¬-şi permite în unele momente să eșueze. Dacă este capabil de acest lucru, v reuşi să obţină lucrurile mai uşor, mai detaşat. Nu vă simțiți atât de amenințați de alții încât vă temeți să vă arătați partea mai vulnerabilă. Încercați să vă adaptaţi în mod constant idealurile la situaţia cu care vă confruntaţi și asigurați-vă că ceea ce percepeți ca realitate nu este, de fapt, o iluzie.

capricorn decan 3


Decanul al III-lea Capricorn

 • Influenţă: Saurn – Mercur
 • Perseverenta in activitati. Incapatanare.
al 3-lea decan capricorn

Imagini asociate cu al treilea decan Capricorn:

Al III-lea decan Capricorn la Ibn Ezra: O femeie frumoasă, deşi neagră, iar mâinile ei sunt talentate în tot felul de munci şi filarea de matase.

Al III-lea decan Capricorn la Picatrix: Un om care ţine o carte şi o deschide şi o închide, iar în faţa cărţii are coada unui peşte. Şi aceasta este o faţă a bogăţiilor, de acumulare de bani şi ascensiunea a chestiunilor de afaceri, tinzând spre un final bun.

Al III-lea decan Capricorn la Agrippa: O femeie castă în din punct de vedere fizic, şi înţeleaptă în munca sa şi un bancher care îşi colectează banii, stau împreună la masă; semnificaţia este dea guverna cu prudenţă, lăcomia de bani şi avariţia.

Constelaţie asociată cu al treilea decan Capricorn:

Pisces Australis este peștele din sud care bea din fluxul care iese din urna Vărsătorului. Aceast decanată al Capricornului influenţat de Fecioară, guvernat de Mercur, poate fi priceput la punerea în practică a conceptelor și principiilor superioare în beneficiul tuturor. Munca grea și capacitatea executivă fac manageri buni. Atunci când idealurile superioare și soluțiile imaginative sunt aplicate, poate apărea o dezvoltare valoroasă. Cuvântul cheie este IDEALISM.

Carte de Tarot asociată cu al treilea decan Capricorn: Patru de Pentagramă

Petrece un timp cu un copil de 2 ani, și vei auzi în curând sunetele cărţii Patru de Pentagramă: “Nu!” și “A mea!” Acestea sunt strigătele ego-ului, care este în curs de dezvoltare la un copil mic. Ego-ul încearcă să garanteze puterea prin impunerea voinței sale. Dorința de control este semnul distinctiv al acestei cărţi. Controlul este valoros. În situații haotice, este nevoie de o mână fermă pentru a asigura structura și organizarea. De prea multe ori, cu toate acestea, nevoia de control poate fi excesivă, sufocând creativitatea și expresia individuală. Patru de Pentagramă vă cere să cântăriţi cu atenție nivelul de control în situația voastră. Ați putea fi implicat în obținerea și păstrarea de bani sau alte mărfuri. Este posibil să aveți probleme cu posesivitatea sau gelozia. Utilizați energia acestei cărţi pentru a păstra și apăra, dar nu pentru a pretinde. Oamenii trebuie să fie liberi să-și determine propria viață. Patru de Pentagramă implică, de asemenea, blocarea schimbării. E ca și omulețul încăpățânat de pe carte care îți zădărniceşte fiecare mișcare. Opoziția poate veni din partea celor care doresc să mențină status quo-ul. Acesta poate veni, de asemenea, din interiorul tău. Te opui schimbării care este cu adevărat necesară? Ne agățăm adesea de familiar, chiar și atunci când știm că nu este cel mai bine. Lecția celor Patru de Pentagramă este că controlul este imposibil. Lumea este asemeni unui ocean mare. Cine ar putea gestiona sau poseda o astfel de putere? Oceanul ne va sprijini atâta timp cât înotăm cu fluxul.

Cuvinte cheie asociate cu al treilea decan Capricorn:

Posesivitate, control, schimbare blocată, a păstra ceea ce ai, a fi lacom, a dori să fii în control, negarea slăbiciunii.

Interpretare asociată cu al treilea decan Capricorn:

Al treilea decan din Capricorn are „Dominația” ca imagine centrală. Cei influenţaţi de acest decan sunt tipuri de personalitate puternic dominante. Ei au tendința de a conduce și atât acasă cât și la locul de muncă și le este dificil să ocupe o poziţie secundară. Ca frați sau copii,  ei îi vor respecta pe cei mai în vârstă, dar în cele din urmă pot intra în lupte pentru putere în care vor să câștige controlul în timp. În același mod, cei născuți în această perioadă sunt deosebit de buni la marcarea propriului teritoriu asigurându-se că nimeni nu va încerca să îl încalce. Statornicia Capricornului în acest decan are adesea un efect extrem de stabilizator asupra grupurilor din care fac parte. Mulți dintre ei demonstrează o dorință puternică de a conduce, în timp ce alții născuți în această perioadă sunt mai mulțumiți să se mute într-o poziție sigură de putere și să rămână acolo, pentru că preferă securitatea unei astfel de poziții în locul incertitudinii și vulnerabilității care vine odată cu poziţia de vârf. De fapt, ei îşi pot limita sever expresivitatea prin refuzul de a-și asuma riscuri, nu numai în viața profesională sau de afaceri, ci și în relațiile lor personale și în activitățile sociale. Astfel, teama lor de a fi vulnerabili și de a fi o țintă vizibilă îi poate bloca într-o poziție de izolare. Mulţi dintre nativii acestui decan sunt extrem de ambiţioşi şi perfecţionişti, sunt capabili sa lupte pentru un scop pe termen lung, alţii îşi realizează propria lor nişă în viaţă, fie ea mare sau mică. În acest „imperiu” realizat de ei înşişi, ei sunt şfii de necontestat. Cu toate acestea, ei trebuie să se ferească ca nu cumva insistența lor asupra supremației să ducă la o marginalizare sau la îndepărtarea celorlalţi. Aceasta este şî una dintre provăcările lor, ca în ascensiunea lor curajoasă, să nu îşi compromită idealurile sau să piardă contactul cu rădăcinile lor şi cu ceilalţi.

Marea provocare este să nu se teamă de riscuri. Cel mai bun sfat este că, dacă nu au curajul de a face față riscului de eșec, pot ajunge în imposibilitatea de a-şi îndeplini scopurile sau idealurile. Insistența lor asupra securității poate fi deplasată uneori. Încercați să fiţi mai flexibili atunci când sunt implicate şi sentimentele altora. Nu presupuneți că valorile voastre au aplicabilitate absolută sau universală.

Bibliografie

 • Ibn Ezra, Abraham, The Beginning of Wisdom, ed. Meira Epstein and Robert Hand (ARHAT Publications, 1998)
 • Agrippa, Henry Cornelius, Three Books of Occult Philosophy, trans. James Freake, ed. Donald Tyson (St. Paul, MN: Llewellyn Publications, 1993)
 • Firmicus Maternus, Ancient Astrology: Theory and Practice [Matheosis Libri VIII], trans. Jean Rhys Bram (Park Ridge, NJ: Noyes Press, 1975)
 • Holden, James H., A History of Horoscopic Astrology (Tempe, AZ: American Federation of Astrologers, Inc., 1996)
 • Joan Bunning, Learning the Tarot – An On-line Course

Leave a Comment